Disconnect 2020

De rally van de laatste maanden is net zo gehaat als de rally van 2019. Maar dit geld vooral voor de pro’s. Die doen het stukken slechter dan de particulieren. Vooral in de VS is daar sprake van. Sinds de low in maart is de S&P 500 met ruim 40% gestegen….terwijl een groot deel van land ziek is.

Hoe is dat te verklaren?
De economie en de beurs zijn steeds minder met elkaar gecorreleerd. De aandelenmarkt is gewoon een handelsplaats geworden voor aandelen. De stand van de economie doet er steeds minder toe. Dat komt ook door de duizenden beleggers uit de VS die de markt zijn binnengestormd. Nu ze niet meer kunnen gokken op honkbal, basketbal en ijshockey, gaan ze massaal in de aandelen. Deze zogenaamde Robin Hood traders (Robin Hood is een broker, net als binck, waar je gratis aandelen kunt kopen en verkopen) zorgen de laatste weken voor bizarre bewegingen. Deze traders kijken niet naar de stand van economie, ze kijken puur naar trades. De ongekroonde leider is El Presidente.

Maar ook de FED doet de duit in het zakje. Ze blijven gigantisch veel geld pompen in het systeem. En dat doen andere landen ook. Zo krijg je TINA. There Is No Alternative. Alles en iedereen duikt in aandelen. Want op een bankrekening moet je geld betalen!

Ik kijk ook steeds minder naar data. Voor mijn manier van handelen draait alles om patronen, weerstandslijnen en volumes. Of er nu 100.000 of 1.000.000 werklozen in de VS boeit me dan ook vrij weinig. Tuurlijk neem ik de cijfers mee en volg ik het, maar leading is het zeker niet. Deze trend dat aandelen steeds vaker geleid worden door psychologie in plaats van gedegen fundamentele analyse zie ik dan ook steeds grotere en bizarre vormen aannemen. Tegenwoordig is het juist goed als een bedrijf failliet is. Hertz was na chapter 11 meer waard dan ervoor…compleet nonsense natuurlijk. Maar de markt….die plakt er een prijssticker op.

En zo worden talloze hedge funds in het nauw gedreven door hordes Amerikanen die long / short gaan zonder bias. En dat maakt Buy And Hold beleggen nog gevaarlijker dan het al was. Je weet wel…die Zwarte Zwaan.

Hoe speel je hierop in?
De laatste weken denk ik continu na over de volgende trend. Eerst kwam Covid, toen kwamen de bezorgdiensten, toen kwam Zoom, toen het forse herstel in de Airlines en Cruise maatschappijen en ga zo maar door. Als je goed zit, verdien je mega veel geld. Dit zijn echt bizarre tijden met veel mogelijkheden vooral in de VS. I

k heb geen glazen bol maar gelukkig wel gezond verstand. Nu er weer meer COVID gevallen wereldwijd bijkomen, acht ik de kans groot dat we weer een nieuwe hausse in deze sector gaan zien.

Be the first to comment

Leave a Reply