Een terugblik op 2021

Na het topjaar 2020, waarin ik rum 400% rendement maakte met mijn actieve porto, had ik veel zin en goede moed in 2021. Maar helaas begon 2021 met een domper. Al op de eerste handelsdag maakte CALA slecht nieuws bekend en ik verloor direct $5000. Zo…das ff lekker kut beginnen. Maar gelukkig stegen de koersen en al snel stond ik op een ruime winst.

Op 16 maart tikte ik een ATH aan en stond ik op ruim 20% rendement. Maar toen kwam IMV met cijfers en de koers begon te dalen. En dat is sindsdien niet meer gestopt. Achteraf gezien had ik meteen moeten hakken en verkopen. Ik besloot om de rit uit te zitten en heb gedurende het jaar nog flink bijgekocht. Ik heb ook nog wat mooie ritten gemaakt ten tijde van de offering. De koers daalde naar 1.40 maar steeg enkele weken later tot ruim boven de 2.50. Voor nu staat er een verlies van ruim 60%. in mijn porto voor IMV. Er is nieuw management gekomen, voldoende geld dus met goed nieuws kan het weer hard oplopen. Ik ga de rit gewoon uitzitten.

Metex
Ik heb dit jaar het beste verdiend aan de handel in Metabolic Explorer. Ik had hier goede entries en exits en dit blijft ook in 2022 een favoriet aandeel van me.

Pharnext
Ik had begin dit jaar een grote positie in Pharnext. Het AI platform van ze sprak me aan. Voor mij kwam de aankondiging van de OCA echt als een verrassing. Ik wist dat ze geld nodig hadden maar dit middel…. wow. Meteen mijn verlies gepakt…. een dikke 30.000.

Penniestocks
Begin dit jaar maakte ik een dikke rit in DBT. Er kwam gedurende beurstijd wat nieuws naar buiten en ik harkte in no time 30.000 naar binnen. Helaas besloot ik toen om in visiomed te stappen. Een andere trader had me op dat fonds gewezen. Ze zouden andere financiering krijgen. Maar helaas…er kwam weer een OCA en ik kon direct flink verlies incasseren. Ook in Cybergun was dit het verhaal. Helaas kwamen zij ook weer met een financiering en wederom dik verlies. Waar ik in 2020 dik verdiende met dit soort aandelen, was het nu drama.

Quantum Genomics
In 2020 verdiende ik bijna 140.000 aan dit fonds maar in 2021 ging het flink mis. Mijn timing was belabberd en nadat er nieuws kwam dat het contract met een Chinese partner was opgezegd, daalde de koers fors. Ik nam verlies. Per saldo dit jaar -58.000 en heb nu geen positie.

Nanobiotix
In 2020 meer dan 80.000 aan verdiend maar in 2021 meer dan dat ingeleverd. Ondanks de mega goede resultaten wist de koers nooit te herstellen. Door COVID liepen bepaalde programma’s vertraging op. In 2022 gaat dus nu wel allemaal van start en ik verwacht in Q1 een hoop nieuws. Ik verwacht een stijgende koers gedurende het belangrijke phase 3 onderzoeken dat gaat beginnen.

Pech
Dit jaar is gekenmerkt door pech. Waar ik vorig jaar vaak goed zat, viel het kwartje nu de andere kant op. Onder meer in Balyo, CLOV en andere fondsen ging ik long en kreeg ik een dag later een offering voorgeschoteld. Ook was mijn timing soms net verkeerd. Van de week kocht ik 15.000 aandelen TKAT tegen 4.00. Het aandeel steeg naar 4.60 maar daalde vervolgens in 2 dagen naar 3.80 en daar nam ik verlies. Maar de volgende dag ging het naar 5.50! Erg zuur

Goed voornemen
Ik 2022 ga ik kleiner traden, ik ga minder traden en ik ga minder risicovol traden. Voor 2022 verwacht ik een flinke daling en ik wil niet gevangen komen te zitten. Ik heb 2 aandelen voor de LT op de plank en dat zijn Nano en IMV. Daar omheen blijf ik traden.

De meerjarige bearmarkt komt er aan!

Deze grafiek zegt het allemaal…. In 1996 maakte de RSI een top en de index blijft nog bijna 4 jaar doorstijgen. De RSI bleef gedurende die bull markt verzwakken en we kwamen toen in een langdurige bearmarket. Nu zien we hetzelfde gebeuren. De RSI maakte in 2017 een top en nu zijn we bijna 4 jaar later. De RSI gaat verzwakken en we gaan de komende jaren een bear market krijgen. Dit komt overeen met de verwachting van stijgende rentes.

Hoe kunnen we het beste hierop inspelen…. daarover later meer!