Wachten op Median

Medio 2023 is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van eyonis®, de AI-gestuurde software voor longkankerscreening. De start van de cruciale studies is een mijlpaal op weg naar goedkeuring voor verkoop in Europa en de VS. Deze moet in 2025 komen. En nu wachten we met smart op de resultaten van de eerste studie. 

Deze software kan kankerdiagnose, behandeling en overlevingskansen verbeteren. Longkanker is wereldwijd de grootste doodsoorzaak onder kankers. Vroege diagnose (stadium 1) leidt tot een overlevingskans van 92%, terwijl dit bij een late diagnose (uitgezaaid) slechts 6% is. Met alleen al in de VS 14,5 miljoen mensen die in aanmerking komen voor een vergoede longkankerscreening en een vergoeding van $650 voor AI-analyse is de markt enorm. Median Technologies wil met iBiopsy® de longkankersterfte terugdringen door vroege diagnoses te vergemakkelijken.

Er zijn bijeenkomsten geweest met alle wetenschappelijke instellingen die meedoen aan de goedkeuringsstudies voor eyonis®. Topklinieken uit de VS en Europa zijn betrokken. De goedkeuring voor verkoop in beide markten wordt in 2025 verwacht.

De Amerikaanse deelnemende ziekenhuizen zijn:

  • The University of Texas MD Anderson Cancer Center (Houston)
  • Hospital of the University of Pennsylvania (Philadelphia)
  • Baptist Memorial Health Care (Memphis)

Deze centra hebben een groot aantal longkankerpatiënten en een uitstekende reputatie, wat essentieel is voor de kwaliteit van de data. “Datakwaliteit is cruciaal voor een goed verloop van de studie”, aldus Fredrik Brag, CEO van Median Technologies. 

Wachten
Iedereen wacht op de uitkomsten van de studie maar de voortekenen zijn goed. In eerdere studies werden buitengewoon goede resultaten gehaald. Maar het gaat nu natuurlijk om de pivotal study. Een klinische studie die is ontworpen en uitgevoerd om statistisch significant bewijs van werkzaamheid en veiligheid te verkrijgen om goedkeuring voor marketing door regelgevende instanties te verkrijgen.

Ik blijf er alle vertrouwen in houden, mede door de sterke positie van iCRO.

Leave a Reply